Zoekmachine optimalisatie voor Google en andere zoekmachines

Het belang van goede vindbaarheid in zoekmachines wordt steeds groter, zowel voor grote ondernemingen als voor bedrijven uit het MKB; Hieronder volgen een aantal punten om de vindbaarheid van uw website te verbeteren.

1.Bezint eer gij begint
Een nieuwe site "zoekmachine-vriendelijk" opzetten is veel makkelijker dan een bestaande site "achteraf nog even aanpassen". Als u nog geen site heeft (of als u toe bent aan een redesign van uw bestaande site), zou u daarom de tips op deze pagina als "harde eis" moeten meegeven aan uw webontwerper.

2.Gebruik nooit JavaScript voor navigatie
Met JavaScript kunt u uw pagina's interactiever maken; u kunt bijvoorbeeld controleren of een bezoeker alle verplichte velden van een formulier heeft ingevuld, en zonodig een waarschuwing geven.
Gebruik JavaScript echter nooit voor de navigatie (dus: om van de ene pagina naar de andere te gaan), want dan kunt u er bijna zeker van zijn dat zoekmachines uw pagina's niet zullen vinden! (Wilt u toch "mooie" menu's, gebruik dan CSS -een goede ontwerper weet hoe dat moet.)

3.Goede titels zijn goud waard
Van alle elementen op uw pagina steekt er een met kop en schouders boven de andere uit: de TITLE-tag. Een goede titel vertelt de zoekmachines waar uw pagina over gaat, en zoekmachines tonen de titel ook als linktekst bij de zoekresultaten.
Met een goede titel kunt u twee vliegen in een klap slaan: u verhoogt de vindbaarheid van uw pagina en u vergroot de kans dat een bezoeker juist uw pagina bezoekt! Vergelijk maar eens:

Untitled Page

en:

Goedkope printercartridges vindt u bij Jansen, de printercartridge-specialist!

Zorg er voor dat elke pagina een eigen, unieke titel heeft die precies aangeeft waar die pagina over gaat.

Overweegt u een Content Management Systeem te gebruiken, kies dan een CMS dat dat mogelijk maakt -sommige systemen dwingen u namelijk om dezelfde titel te gebruiken voor alle pagina's van uw site...

Tip: Wij maken gebruik van een CMS dat helemaal gericht is op zoekmachine-optimalisatie; uiteraard kunt u daarmee per pagina een titel opgeven.

4.Frames: Just Say No!
Wie zijn site opzet met behulp van frames, zet zichzelf vanaf dag een op een achterstand: veel zoekmachines hebben moeite met het doorzoeken van dergelijke sites, uw bezoekers kunnen pagina's moeilijk bookmarken of printen, en als pagina's al vindbaar zijn via een zoekmachine, worden ze getoond zonder de "omliggende" frames waar het u om te doen was...
Niet gebruiken, dus (en als u het toch doet, gebruik dan in elk geval de NOFRAMES-sectie om de ergste negatieve effecten tegen te gaan).

5.Geen parameters
Veel sites maken gebruik van een Content Management Systeem (CMS) dat de inhoud van de pagina's uit een onderliggende database haalt.
Dergelijke systemen zijn echter over het algemeen gericht op gemakkelijke onderhoudbaarheid van de site, en niet op goede doorzoekbaarheid door zoekmachines: ze gebruiken URLs (webadressen) met daarin allerlei "parameters". Zo'n URL ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

http://www.site.nl/page.asp?topic=main&id=16&session=87A5FA90B

U herkent de parameters aan de "?" en de "&". De meeste zoekmachines haken direct af zodra ze parameters tegenkomen, maar zelfs Google heeft problemen met URLs die meer dan een enkele parameter bevatten. Zorg er daarom voor dat uw URLs er als volgt uitzien:

http://www.site.nl/mijn-onderwerp.htm

6.Spreek de taal van uw gebruiker
Het heeft weinig zin om uw site te optimaliseren voor termen ("rijwielhersteller") als uw doelgroep iets heel anders gebruikt ("fietsenmaker").
Ga daarom niet alleen uit van uw eigen intuïtie, maar brainstorm met anderen (liefst ook met enkele leden van uw doelgroep) over de "beste" termen.

7.Gebruik een sitemap
Zoekmachines kunnen alleen pagina's indexeren die ze "kennen". Zorg er daarom voor dat elke pagina van uw site op de een of andere manier met de rest "verbonden" is; er mogen dus geen "loshangende" pagina's zijn.
Het gebruik van een "sitemap" is een van de beste manieren om daarvoor te zorgen.

8.Zorg voor een correcte aanmelding bij de belangrijkste gidsen
Men spreekt wel over het aanmelden van sites bij zoekmachines, maar dat is zelden of nooit nodig: de meeste zoekmachines vinden u vanzelf wel zodra er een andere site is die naar u linkt.
Wel van belang is het aanmelden bij gidsen of "directories": uw site wordt dan door een menselijke redacteur beoordeeld en opgenomen indien u aan alle eisen voldoet. De twee belangrijkste gidsen voor Nederland zijn Startpagina en het Open Directory Project (ook wel ODP of DMOZ genoemd).

Het is bijzonder belangrijk dat u vooraf de regels voor aanmelding goed doorleest en ze exact opvolgt (vooral waar het gaat om het aanmelden in de juiste rubriek). Doet u dat niet, dan kan het soms jaren duren voordat u wordt opgenomen -als het al zover komt...

Men leest wel dat het zinvol of zelfs noodzakelijk zou zijn om sites "regelmatig" (bv. eenmaal per maand) aan te melden; dat is echter een slecht advies.

Meld de site slechts een keer aan, en wel in de meest toepasselijke rubriek. (Dat u elders "meer kans zou maken" omdat sommige rubrieken "geen editor hebben", is onzin!)

9.Er zijn maar een paar belangrijke zoekmachines
Elders op deze site kunt u lezen wat de belangrijkste zoekmachines in Nederland en België zijn. Richt uw inspanningen daarop.
Als u per spam-mailtje een "uitnodiging" krijgt om uw site "voor twintig dollar aan te melden bij de tienduizend belangrijkste zoekmachines", ga daar dan vooral niet op in.

Ten eerste is het met zekerheid weggegooid geld; en ten tweede zult u duizenden nieuwe spamberichten ontvangen...

10."Truukjes" zijn uit den boze
Sommige SEO-"specialisten" gebruiken technieken die door zoekmachines uitdrukkelijk verboden worden, zoals:

  • "verborgen text" (bv. witte letters op een witte achtergond)
  • "doorway pages" (pagina's vol trefwoorden die alleen zijn bedoeld voor de zoekmachines)
  • "bedrieglijke redirects" (de bezoeker wordt snel doorgestuurd naar een andere pagina)
  • "cloaking" (zoekmachines krijgen heel andere content te zien dan menselijke bezoekers).

Als u met dergelijke cowboys in zee gaat, is er een goede kans dat uw site vroeg of laat wordt "betrapt" (zo niet door een zoekmachine, dan toch door een concurrent die een spamrapport indient) en uit de zoekresultaten wordt verbannen...

 

  • 2 gebruikers vonden dit artikel nuttig
Was dit antwoord nuttig?

Gerelateerde artikelen

MIME wat zijn het en wat kunt u er mee en hoe stelt u deze in.

MIME staat voor Multipart (Multipurpose) Internet Mail Extention. MIME geeft een webbrowser of...

Scripts automatisch en/of periodiek laten uitvoeren, kan dat?

Ja. Mordamus heeft een webscheduler die u eenvoudig zelf in het regelpaneel kunt instellen. U...

Powered by WHMCompleteSolution